Slapen met nat haar: goed idee of niet?

Het is verleidelijk: ‘s avonds na een drukke dag nog even snel onder de douche en daarna gaan slapen met nat haar. De kans is groot dat je ‘s ochtends wakker wordt met pluizig haar. Klopt dat?

In deze gids:

Je kunt je bad hair day natuurlijk oplossen door je haar overdag in een knot of staart te dragen, maar wellicht kan je de volgende keer toch beter je haardroger nemen. Slapen met nat haar is namelijk niet zo’n goed idee!

Slapen met nat haar: sneller beschadigd haar

Nat haar is gevoeliger voor beschadigingen en gespleten punten dan droog haar. Wanneer je tijdens het slapen met je natte haar over het kussen beweegt, dan kan je haar klitten, breken of zelfs uitvallen. Bovendien droogt je haar zo op een vreemde manier op, waardoor je de ochtend daarna allerlei trucjes moet uithalen met een stijl- of krultang om een bad hair day te vermijden. Dit is trouwens niet het enige. Slapen met nat haar zorgt er ook voor dat er lauwwarm water uit je haar op je kussen terechtkomt. En laat dat nu net de ideale omstandigheden zijn voor bacteriën. Niet zo fris hè?

Nat haar in een staart, knot of vlecht

Nu kan je misschien denken: dan doe ik mijn natte haar toch gewoon in een staart, knot of vlecht? Helaas is dit ook geen goed idee. Wanneer je tijdens het slapen draait, bestaat de kans dat je haren afbreken op het punt waar het elastiek zit. Daarnaast kan het vocht niet goed verdampen als je haar te strak is ingebonden, met haaruitval tot gevolg.

Dit is de oplossing

Gaan slapen met nat haar en je nat haar vastbinden is dus niet zo verstandig, maar wat kan je dan wél doen? Gebruik na het douchen een goed absorberende handdoek om je haar droog te deppen (niet wrijven) en föhn je haar gedurende een aantal minuten. Zet je haardroger niet te heet, maar wel op de laagste stand.

Heb je geen zin of tijd om je haar te drogen voor het slapengaan? Met een satijnen kussensloop zorg je voor minder wrijving. Een goede haarolie doet ook wonderen. Hierdoor krijgt je haar een beschermend laagje en zal het minder snel afbreken. Je kunt je haar natuurlijk ook gewoon ‘s ochtends wassen, dan kan je haar overdag drogen!

Uiteraard kan het geen kwaad als je eens in de zoveel tijd met natte lokken in bed kruipt. Het belangrijkste is dat je er geen gewoonte van maakt. Op de lange termijn zal je dit merken aan je haar en zal het droog en pluizig worden, of in het ergste geval beschadigen en uitvallen. Vanaf nu dus toch maar even je haar drogen vooraleer je naar dromenland gaat!