Je haar krullen met stijltang: zo doe je dat!

Je haar krullen? Dat doe je meestal met een krultang. Echter kan je ook je haar krullen zonder krultang. Je kunt namelijk ook perfect je haar krullen met stijltang! Zo haal je niet alleen nog meer uit dit leuke styling tool, maar is het resultaat ook nét iets anders dan pijpen krullen. Wil jij dit ook graag proberen, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? In deze blogpost vertellen we stap voor stap hoe je dat doet: je haar krullen met stijltang.

In deze gids:

Krullen met stijltang: je haar voorbereiden

Allereerst is het belangrijk om met droog haar te beginnen. Bij nat haar kan je geen krullen maken en bij vochtig haar lukt het ook niet. Tegenwoordig bestaan er stijltangen die je zowel nat als droog zou kunnen gebruiken, maar toch kan je het best op droog haar krullen met stijltang. Blaas je je haar eerst droog, bijvoorbeeld na het wassen? Gebruik dan zeker een mousse. Het extra volume zal ervoor zorgen dat je haar er niet te plat uitziet wanneer je het krult.

Gebruik een dunne stijltang

Een tweede punt waar je op moet letten is dat je een dunne stijltang gebruikt. Je stijltang zou tussen de 2,5 en 5 centimeter breed moeten zijn, en dit van plaat tot handvat. Een brede, platte stijltang kan niet gebruikt worden voor haar krullen. Het zal namelijk veel moeilijker zijn om dit type stijltang vast te houden en je haar eromheen te draaien. Ook zal je haar niet goed blijven zitten.

Heb je een dunne stijltang bij de hand? Verwarm de tang dan tot de minimumtemperatuur die je nodig hebt voor je haar. Als je dun en fijn haar hebt, hou je het best bij een lagere temperatuur. Als je dik of pluizig haar hebt, kan je een wat hogere temperatuur gebruiken.

Gebruik een beschermend product tegen de hitte

Begin nog niet met je haar krullen met stijltang, maar gebruik eerst een beschermend product tegen de hitte zoals een heat protection spray. Zo’n product of spray vormt een beschermende laag tussen je haar en de stijltang. Hierdoor gaat je haar niet pluizen of verbranden. Spray het over je hele haar en ga er even met een kam door. Als je geen kam hebt, kan je gewoon je vingers door je haar halen om het product te verdelen.

Heb je dik haar? Spray het product dan op iedere laag voordat je aan de slag gaat. Wanneer je het alleen bovenop je haar spuit, bereikt het product de onderste lagen niet en kan je je haar alsnog beschadigen.

Verdeel je haar in stukken

De volgende stap is je haar verdelen in stukken. Als je erg dik haar hebt, zal het makkelijker zijn om zo je haar te krullen in plaats van meteen je hele bos aan te pakken. Doe het haar boven je oren in een knot bovenop je hoofd. Hiermee kan je het makkelijk uit de weg halen.

Start daarna onderaan je hoofd, dichtbij je oren en nek. Laat een eerste hoeveelheid haar naar beneden hangen voor je eerste laag krullen en steek de rest op. Zodra die laag klaar is, maak je je haar los en laat je een volgende laag naar beneden hangen. Steek opnieuw alles op wat je op dat moment niet kunt krullen. Blijf vervolgens krullen in laagjes. De laatste laag krul je wellicht beter van voor naar achter. Heb je weinig tijd en heb je van nature golvend haar? Dan kan je ook prima alleen de bovenste laag en het haar rond je gezicht krullen.

Wissel af tussen draaien en krullen

Bij je haar krullen met stijltang kan je verschillende technieken gebruiken. Wij vinden het fijn om af te wisselen tussen draaien en krullen.

Bij draaien ga je als volgt te werk: start halverwege de totale lengte van je haar, sluit de stijltang en maak een halve draai. Je zou nu een U-vorm gemaakt moeten hebben met je haar en tang. Hou de tang gedraaid en laat hem langzaam naar het uiteinde van je haar glijden. Hoe sneller je naar onder glijdt, hoe minder de krullen of het golvend haar zichtbaar zullen zijn. Hou je van grote, zachte golven? Beweeg dan iets trager met de stijltang.

Je haar krullen: begin vrij dicht tegen je hoofdhuid, maar niet té dicht om je per ongeluk te verbranden, knijp de stijltang dicht en maak een halve draai. Net zoals bij het draaien voordien. Beweeg de tang langzaam naar het uiteinde van je haar. Ook hier geldt: hoe langzamer je de tang beweegt, hoe strakker de krul. En hoe sneller je naar onder beweegt, hoe zachter de golf.

Spuit haarlak

Krult je haar niet makkelijk of gaat de krul er snel uit? Spuit dan haarlak op iedere laag vlak voor je start. Wanneer je de vorm van de krullen wilt behouden die direct na het krullen ontstaat, spray dan een beetje haarlak vlak voor je die laag krult. Let wel op dat je niet te veel lak gebruikt. Je haar zou er stijf kunnen uitzien en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Werk je krullend haar af

Ben je klaar met je haar krullen? Dan kan je het zo laten, maar je kunt er ook nog een kleine touch aan geven om jouw perfecte stijl te creëren. Hou je van lossere krullen? Haal dan voorzichtig je vingers door je haar en schud het een beetje op. Zo zal je meer volume en een natuurlijke look krijgen. Hou je van stevige krullen? Spray een beetje haarlak op je krullen om ze de hele dag glad en strak te houden. Als je liever geen haarlak gebruikt, is een textuur spray ook erg handig!

Zo, deze stappen helpen je bij je haar krullen met stijltang. Het vraagt wellicht een beetje oefening, maar je creëert er een prachtig resultaat mee!

Lees ook: De 6 beste krultangen voor 2022