Wat is slecht voor krullend haar?

Als je krullen goed zitten, zullen mensen jaloers naar je staren. Niets is immers mooier dan een volle bos krullen! Echter brengen krullen ook een aantal moeilijkheden met zich mee.

In deze gids:

Er zijn dan ook een aantal dingen die slecht zijn voor krullend haar en die je dus beter niet meer doet. Na het lezen van deze blogpost zal jij deze fouten voor krullend haar niet meer maken!

1. Slecht voor krullend haar: een shampoo met sulfaten

Krullen zijn van nature droger dan steil haar. Door het gebruik van shampoo spoel je de essentiële oliën weg, waardoor je haar nog meer uitdroogt. De beste oplossing is om helemaal geen shampoo meer te gebruiken en je haar met conditioner te wassen. Door de conditioner blijven je haar en hoofdhuid gehydrateerd, is je haar minder pluizig, glanst het meer, is je haar zachter, minder breekbaar en makkelijk doorkambaar. Een heleboel voordelen dus!

Echter kunnen we ons voorstellen dat het lastig is om de shampoo volledig uit je leven te bannen. Dus als je er eentje gebruikt, gebruik dan een shampoo zonder sulfaten. Sulfaten zijn extreem voor het haar en zorgen dat je krullen binnen de kortste keren uitdrogen. Vanaf nu geen sulfaten meer in jouw douche dus!

2. Haar kammen na het douchen

Wat is nog meer slecht voor krullend haar? Je haar kammen na het douchen! Omdat krullend haar droog en broos is, breekt het bij het kammen snel af. Dit resulteert in gebroken haar en gespleten haarpunten. Je kunt dit oplossen door met een wijde kam door je haar te gaan terwijl de conditioner in je haar zit.

Misschien denk je dat dit hetzelfde effect heeft als het kammen vlak nadat je uit de douche stapt, maar dat is niet zo. Door je haar te kammen na het douchen, kam je de krullen uit elkaar en gaan ze pluizen. Door het te doen wanneer de conditioner in je haar zit en je haar daarna uit te spoelen, komen de krullen weer bij elkaar.

3. Krullend haar drogen met een handdoek

Zodra je uit de douche stapt, rol je je haar in een tulband van je handdoek. Wie is er niet mee opgegroeid? Maar als je krullend haar hebt is het beter om daarmee te stoppen. Handdoeken zijn namelijk ruw en kunnen je haar beschadigen en laten kroezen. Je gebruikt beter een T-shirt (ja, écht) of microvezel handdoek.

4. Krullen droog föhnen

Laat je krullen altijd aan de lucht drogen, föhnen doe je beter niet. Althans, nooit zonder diffuser. Wanneer je je haar föhnt zonder diffuser, kunnen je krullen zich niet mooi vormen en creëer je eerder een vogelnestje op je hoofd. Door te föhnen met een diffuser, kan je beter koud dan warm föhnen omdat de hitte schadelijk is voor je haar.

5. Met nat haar slapen

Je hebt het misschien al gemerkt dat je krullen raar opdrogen als je met nat haar gaat slapen. Bovendien is nat haar zeer breekbaar en kan het niet goed tegen een nacht woelen en draaien. Ga dus slapen met droog haar dat goed beschermd is. Kan je niet anders dan je haar ‘s avonds wassen? Droog het dan zo goed mogelijk met een T-shirt of microvezel handdoek.

6. Je haar ‘s nachts niet beschermen

Als je ‘s nachts geen voorzorgsmaatregelen neemt, zullen je krullen ‘s ochtends uitzakken. Door te slapen met beschermd haar, voorkom je een pluizende en platte bos. De volgende methode is hier zeer geschikt voor: flip je haar naar voren, grijp het bij elkaar voor een losse knot of staart en maak het bovenop je hoofd vast met een invisibobble. Hierdoor kunnen je krullen niet allerlei kanten op en krijgt het niet de kans om te pluizen.

7. Slapen op een katoenen kussensloop

Slapen op een katoenen kussensloop is geen goed idee. Dit materiaal is namelijk niet glad genoeg. Wanneer je de hele nacht ligt te woelen op een ruw oppervlak, zullen je krullen klitten en pluizen. Slaap daarom liever op een satijnen kussensloop.

8. De eerste de beste kapper kiezen

Krullen mogen niet op dezelfde manier geknipt worden als steil haar. Een echte boosdoener is bijvoorbeeld om krullen te knippen als je haar nat is. Wanneer het daarna opdroogt, kan je opeens een bob hebben in plaats van lange krullen. Een kapper die weet hoe krullen werken, zal deze dingen weten. Ga dus op zoek naar een goede kapper die verstand heeft van krullend haar.

9. Krullend haar niet accepteren

Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om je krullen te accepteren zoals ze zijn. Krullen gaan hun eigen gang en zitten dus niet altijd zoals jij het zou willen. Hier kan je telkens tegenaan gaan, maar dikwijls komen je krullen toch in opstand. Neem je krullen dus zoals ze zijn. Stap de deur uit en wees de zelfverzekerde vrouw met die prachtige bos krullen!