Hoe kan je krullend haar steil maken?

Ook al heb je prachtig krullend haar, soms heb je zin om voor een gelegenheid je krullen steil te maken. In deze blogpost delen we een aantal technieken hoe je van krullend haar naar steil gaat.

In deze gids:

Houd er wel rekening mee dat de meeste technieken niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je haar en dat je het daarom niet te vaak moet doen. Voor een avond of een speciale gelegenheid is het prima, maar je maakt er beter geen gewoonte van. Dit zijn de verschillende mogelijkheden die jij of je kapper kan toepassen!

1. Krullend haar steil maken: ontkrullen

Bij het ontkrullen van je haar gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde van een permanent. Met deze techniek maak je je krullende haar steil. Deze behandeling is best intensief en chemisch. Je haar blijft zo’n zes tot negen weken steil. Na zes weken zal je uitgroei krijgen. Dit betekent dat je haar bij de haaraanzet opnieuw in de oorspronkelijke vorm uitgroeit, terwijl de rest van je haar nog steil is.

Dit ziet er natuurlijk wat vreemd uit en daarom is het aangeraden om na zes weken je haar te laten bijwerken. Het permanent steilen van je krullen is de meest efficiënte manier, maar het beschadigt je haar wel en is daarom niet goed als je reeds poreus haar hebt.

2. Brazilian blow dry

Dit is een keratine behandeling waarbij de kapper je haar ontpluist en ontkrult zonder het te beschadigen. Het is een voedende behandeling die je haar glanzend, zacht en pluisvrij maakt. In tegenstelling tot de vorige techniek maakt de brazilian blow dry geen gebruik van agressieve chemicaliën. Het brengt een laagje aan op het haar waardoor het glad wordt.

Deze behandeling is ook niet permanent. Je krullen zullen na ongeveer twee à drie maanden geleidelijk terugkomen. Aangezien je voor een brazilian blow dry een aantal uur in de kappersstoel zit, is het geen goedkope behandeling.

3. Krullen steilen met stijltang

Je kunt je krullen natuurlijk ook steil maken door een stijltang te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je een avondje op stap gaat. Het is snel en je kunt het zelf doen. Er is maar één nadeel: bij dagelijks gebruik beschadig je je haar. Je krullen steil maken met een stijltang, moet dus met mate gebeuren. Tegenwoordig zijn er wel al goede exemplaren te koop. Kies bij voorkeur een stijltang met keramische plaat zoals de Chi Luxury 1Inch Hairstyling Iron. Ook een tang met stoom zoals de Steampod is beter voor je haar!

4. Je krullen föhnen

Tenslotte kan je ook je krullen steil föhnen. Hiervoor heb je wel een goede föhn nodig met een mondstuk dat de warmte in de juiste richting blaast. Daarnaast heb je een kam met wijde tanden nodig, een grote ronde borstel en een verzorgingsproduct om je haar tegen de hitte te beschermen. Zo ga je te werk!

Was je haar en breng conditioner aan. Gebruik bij voorkeur een gladmakende shampoo en conditioner. Daarna dep je je haar droog met een handdoek. Dan kam je je haar met een kam met wijde tanden en breng je een product in je haar dat het tegen de hitte van de föhn beschermt, bijvoorbeeld deze L’Oréal Paris Elnett Satin Heat Protection Hairspray. Dan begin je met het droog föhnen van je haar. Je krijgt het beste resultaat als je haar voor tachtig procent droog is. Daarna zet je de bovenste lagen vast met een speldje of elastiekje.

Vervolgens begin je met het drogen van de onderste lagen. Neem de borstel en draai een pluk om de borstel heen. Let erop dat de borstel tot aan de hoofdhuid zit. Je kunt op deze manier de pluk haar rechttrekken terwijl je met de föhn droogt in je andere hand. Je doet dit door de föhn vijf tot acht centimeter van de borstel af te houden. Richt de föhn naar beneden terwijl je de borstel naar beneden, richting de haarpunten trekt.

Doordat de föhn naar beneden is gericht, gaat de luchtstroom van de wortels naar de punten. Op die manier gaan de haarschachten plat liggen en krijg je geen pluizig haar. Ga door tot de pluk droog is en herhaal dit met de rest van je haar. Heb je je hele haar steil gemaakt? Dan kan je nog een serum aanbrengen om je haar steil te houden.

Zo, dit zijn een aantal manieren om krullend haar steil te maken. De eerste twee manieren dienen door een kapper te gebeuren, de derde en vierde manier kan je zelf doen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je je krullen niet meer hoeft te steilen, is door ze met trots te leren dragen. Hier kan je lezen hoe je krullen langer blijven zitten zodat je iedere dag de perfecte krullen hebt!